У нас вече се разработва електронна рецепта, чакаме я през декември

Home Новини У нас вече се разработва електронна рецепта, чакаме я през декември
електронна рецепта

В България вече се разработва електронна рецепта и няколко институции работят по това. По първоначална информация електронната рецепта ще бъде въведена до края на годината.

Електронната рецепта е цифров вариант на стандартната хартиена рецепта. Лекарят попълва на компютъра си и записва информация за нея в здравната карта на пациента. Електронните рецепти се изпращат по интернет в момента на написването им и по този начин целият процес по закупуването на лекарството се улеснява, а шансът за допускане на грешки намалява, защото вече не се разчита на докторския почерк. Електронна рецепта се съхранява също и на специален сървър (компютър) в НЗОК, чрез който единствено може да бъде изпълнена. За да се отпусне изписаното лекарство пациентът трябва да постави електронната си карта в четящо устройство в аптеката. Фармацевтът също поставя професионалната си карта в четеца.

Е-рецепти се издават за лекарства, заплащани напълно или частично от здравната каса. Въвеждането на електронна рецепта ще улесни пациентите и лекарите, защото ще даде възможност при допусната грешка при изписването на лекарствата тя да бъде отстранена веднага, без да се налага повторно посещение при лекаря, обясняват от касата. Очаква се да се подобри и контролът по предписване и отпускане на медикаменти, като те ще се следят в реално време.